Leasingul

Leasingul este o formă de credit în care compania de leasing achiziționează bunul, urmând ca utilizatorul autoturismului să achite suma către companie, printr-o rată lunară stabilită prin contract.

Proprietarul mașinii este firma de leasing, iar schimbul de proprietate se face la sfârșit, după ce clientul achită toate ratele și plătește valoarea reziduală. Durata contractului de leasing este de minim 1 an. Societatea de leasing va asigura mașina, costul de asigurare fiind inclus în rata lunară. Avansul minim este de circa 20% și poate urca până la 50% din valoarea automobilului. Există 2 tipuri de Leasing:

Leasingul financiar

Leasingul financiar permite ca, la finalul contractului, utilizatorul să devină proprietarul mașinii în urma achitării valorii reziduale, după ce a achitat lunar ratele echivalente cu contravaloarea mașinii plus dobânda aferentă. Firma de Leasing este proprietarul mașinii pe perioada contractului.

Leasingul operațional

În cazul leasingului operațional, clientul nu poate intra în posesia mașinii la încheierea contractului, dar are următoarele opțiuni: să reînnoiască contractul de leasing fără avans, să aleagă un autoturism nou pe care să-l folosească în continuare, sau să returneze mașina către compania de leasing. Din punct de vedere al deductibilității fiscale și al managementului logistic prezintă o serie de avantaje și este recomandat pentru companiile cu flote mari.

Credit

În cazul creditului auto, proprietarul mașinii este utilizatorul, banca acordă împrumutul financiar, pe care îl va recupera ulterior prin rate lunare. Clientul poate rambursa anticipat creditul după minim 6 luni și este obligat să asigure Casco autoturismul pe intreaga durată a contractului, mașina fiind considerată garanție. Dobânzile uzuale sunt mai mari decat cele din cazul leasingului.

Creditul de nevoi personale este o altă variantă de finanțare, pe lângă dobanda mai mică decât cea de la creditul auto, nu apare obligativitatea plății avansului și a asigurarii Casco. În plus, mașina nu va mai fi oferită drept garanție băncii.

A mini cooper stand in back of a christmas tree